
Les 18/11: Wat na de Romeinen?
Deze les werken we het hoofdstuk over de Germanen (C1: De Germanen onder de loep p.24- 28) af, en beginnen aan een nieuw hoofdstuk over de Franken (C2: De Franken, nieuwe heersers in het westen p.29-34)
Herhaling vorige les(sen)
Beantwoord de vragen. Kijk terug in je lesmateriaal als je het antwoord niet meer weet. Je zou toch minstens 3 op 5 moeten kunnen halen.
De val van het West-Romeinse rijk
De invallen van de Germanen en andere barbaarse volkeren in het Romeinse rijk, is een van de redenen waarom het West-Romeinse rijk is gevallen. Wat juist het aandeel van de Germanen in deze zaak is, vind je hieronder. Je vindt er een tijdlijn met hoe de relatie tussen de Romeinen en Germanen evolueerden. Klik op de icoontjes om meer te weten te komen. (Zet je geluid aan.)
Neem je cursus op pagina 27. Los de volgende vraag op, verklaar:
Ziezo, het hoofdstuk over de Germanen is afgerond. Op woensdag 25 november is het test over C1: De Germanen onder de loep p.24- 28. Als je nog vragen hebt over dit hoofdstuk aarzel dan niet om ze morgen tijdens de les te stellen.
C2. De Franken, nieuwe heersers in het Westen (p.29-30)
Met het vallen van het West-Romeinse rijk namen de Germaanse volkeren de macht over. Een van die Germaanse volkeren waren de Franken. Zij gaan in de ondertussen vroege middeleeuwen een cruciale rol spelen in de West-Europese geschiedenis. De komende lessen zullen we het verhaal van de Franken uitgebreid uit de doeken doen.
Wie zijn de Franken?
Wie zijn nu die Franken? Ontdek het hier in de video hieronder:
Koning Clovis en de Merovingers

Clovis
(ca. 466-511)
, begon als stamvader van één van die Frankische stammen. Hij werkte
zich al snel op als koning van één van de Frankische koninkrijkjes. Hij
blijkt een zeer goede legeraanvoerder te zijn. Al snel onderwerpt hij de
andere Frankische koninkrijkjes onder zijn gezag. Koning Clovis, ook wel Chlodovech genoemd, werd
alleenheerser van het Frankische rijk.
Daar stopte zijn veroveringshonger echter niet. Hij ging ook de strijd aan met omliggende volkeren. Hij veroverde een groot deel van het huidige Frankrijk en delen van het huidige Duitsland. De Fransen hebben trouwens hun naam te danken aan die Franken met hun koning Clovis: "Frankenrijk" => "Frankrijk".

Het feit dat koning Clovis, of Chlodovech, in zijn regeerperiode zo veel gebieden wist te veroveren is al straf. Nog straffer is dat hij zijn macht wist te behouden, en kon doorgeven aan zijn nakomelingen. Dat kan hij met behulp van twee cruciale beslissingen die hij maakt:
1. 498: De doop van koning Clovis:
Lees de bron en los de vragen op:
Bekijk het filmpje over de doop van koning Clovis:
2. De Salische wetten
Lees de bron en los de vragen op:
Bekijk het filmpje over de Salische wetten:
Clovis sticht de Merovingische dynastie
Koning Clovis wilde dat zijn nakomelingen zijn verworvenheden konden verderzetten. Hij stichtte een dynastie. Een dynawatte ?!?! Een dynastie is een opeenvolging
van heersers die tot eenzelfde familie behoren. De koning werd dus voortaan niet meer verkozen, zoals dat bij de Germanen de gewoonte was. De titel ging nu van vader op zonen. We noemen deze dynastie de Merovingers. Het is vernoemd naar een van de voorvaderen van koning Clovis, koning Merovech. Maar koning Clovis was de eerste koning van de Merovingische dynastie.
Zijn zonen weten de verwezenlijkingen van koning Clovis te behouden. Meer nog, ze breidden het Frankische rijk zelfs nog meer uit. Ze veroverden onder andere Bourgondië en gebieden in het zuiden van het huidige Duitsland.

Bestuur van het Frankische rijk
Bekijk het filmpje over hoe het Frankische rijk werd bestuurd:
Een van de machtigste figuren in het bestuur van het Frankische rijk was dus de hofmeier. Die hofmeiers hadden na een tijd ook door dat ze een sleutelpositie hadden binnen het rijk. Lees de bron over de hofmeiers en los de vragen op:
Maak als afsluiter van de les de volgende quiz:
Ziezo, tot morgen in de les!